środa, 29 kwietnia 2015

Kisiel wiśniowy z całymi wiśniami

Czy u Was dzisiaj też tak zimno? Wstaliśmy rano i włączyliśmy ogrzewanie. Przed wyjściem z domu wyciągnęliśmy znowu zimowe kurtki. A już miałam je wczoraj wyprać... 29 kwietnia i 6 stopni C na termometrze!

Żeby sobie jakoś poprawić humor, na podwieczorek zrobiłam kisiel wiśniowy. Z kisielem jak zwykle wiąże się opowieść. Kiedy już po śmierci mamy jeździłam do domu, zwiedzaliśmy z tatą restauracje w całym Trójmieście. Jeżeli zostawaliśmy w Gdyni, to najczęściej chodziliśmy do nowo otwartej wtedy Barakudy. Poza rybami w moim menu obowiązkowo był 'deser wiśniowy'. Aż któregoś razu tego deseru już nie było. Został zjedzony przez poprzednich gości. Niepocieszona zatrzymałam się w sklepie i pod wpływem impulsu kupiłam mrożone wiśnie i sok wiśniowy. Pół godziny później miałam swój 'deser wiśniowy'. Taki sam, a może i lepszy i dodatkowo w znacznie większej ilości.

wisniowy kisiel z calymi wisniami



KISIEL WIŚNIOWY Z CAŁYMI WIŚNIAMI

POTRZEBUJESZ:
opakowanie mrożonych wiśni bez pestek (450g)
sok wiśniowy lub woda - ilość minimum to tyle, żeby przykryło owoce, ilość maksimum nawet 1L (wedle upodobań)
3-5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej - w zależności od ilości płynu (patrz wyżej)
200 ml zimnej wody
2-3 łyżki cukru - do smaku

JAK ZROBIĆ:
  1. przełóż zamrożone wiśnie do średniej wielkości garnka, zalej wybraną ilością płynu (sok lub woda) i doprowadź do wrzenia - gotuj nie dłużej niż 1-2 minuty
  2. w międzyczasie rozprowadź mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie
  3. kiedy wiśnie zaczną się gotować, wlej mąkę z wodą do garnka i szybko mieszaj
  4. zagotuj jeszcze raz i teraz dopiero dodaj cukier - znacznie łatwiej uzyskasz poziom słodyczy, który potrzebujesz
  5. możesz podawać na ciepło lub kiedy kisiel wystygnie
WSKAZÓWKI:
świeże owoce będą równie dobre, co mrożone, ale dzięki tym drugim możemy jeść taki kisiel przez cały rok; na kisiel nadaje się większość owoców - idealne są mrożone truskawki czy mieszanki kompotowe (owoce leśne); im krócej będziesz całość gotować, tym owoce będą jędrniejsze

kisiel owocowy z mrozonych owocow

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...