poniedziałek, 4 maja 2015

Tarta ze szparagami


Moje pierwsze szparagi będę pamiętać pewnie do końca życia. Pierwsza podróż służbowa, pierwszy raz w Wiedniu, pierwszy raz w otoczeniu magnolii i pierwsze zjedzone szparagi. Białe w sosie holenderskim. Obłędny lunch w obłędnej scenerii. Dla kogoś, kto zaczął pracę niecałe pół roku wcześniej to było naprawdę coś. Po wielu latach jedzenia szparag, mogę już powiedzieć, że jednak wolę zielone i one częściej goszczą na naszym stole.


TARTA ZE SZPARAGAMI


POTRZEBUJESZ:
na ciasto - średnica formy 29 cm:
300 g mąki, najlepiej krupczatki, ale może być i zwykła mąka
150 g schłodzonego masła plus dodatkowo trochę masła do wysmarowania formy
6 łyżek zimnej wody
szczypta soli

pęczek zielonych szparag
100 g polędwicy łososiowej lub surowej szynki
jogurt naturalny gęsty, duży kubek - może być typu greckiego
3 jajka
duża garść tartego parmezanu
sól, pieprz czarny

JAK ZROBIĆ:
  1. przygotuj ciasto - mąkę i sól przełóż do miski, dodaj kawałki chłodnego, twardego masła i szybko wyrób ciasto palcami - powstaną kawałeczki przypominające kruszonkę
  2. dodaj wodę i szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, włóż do woreczka, a następnie do lodówki na minimum 30 minut
  3. posmaruj formę na tartę masłem
  4. rozwałkuj ciasto i przełóż na formę nie zapominając o brzegach (powinny wystawać lekko ponad foremkę), nakłuj ciasto widelcem, przykryj papierem śniadaniowym i obciąż ziarnami fasoli
  5. piecz w temperaturze 175 stopni C przez 20 minut
  6. w międzyczasie zblanszuj szparagi - wrzuć je na wrzącą wodę na max 2 minuty, wyciągnij i schłódź szybko pod zimną wodą
  7. pokrój polędwicę w małe kawałki
  8. w misce wymieszaj jogurt z jajkami, solą, pieprzem i większością parmezanu
  9. kiedy ciasto wystygnie, ułóż na nim szparagi, kawałki szynki i przenieś całość do piekarnika (cały czas ta sama temperatura)
  10. wlej masę jogurtowo-jajeczną i jeżeli trzeba rozprowadź równomiernie po całości, posyp wierzch resztą parmezanu
  11. piecz około 40-45 minut, aż masa zetnie się całkowicie i zrumieni po wierzchu
  12. podawaj zaraz po wyciągnięciu z pieca
zielone szparagi
tarta z szparagami

tarta z szparagami
tarta z szparagami
tarta z szparagami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...