środa, 27 maja 2015

Jajka ze szpinakiem a'la shakshouka

Mówi się, że shakshouka (szakszuka) wywodzi się z kuchni tunezyjskiej, ale znana jest w całym basenie Morza Śródziemnego. Pierwszy raz czytałam o niej w nawiązaniu do podróży po Jerozolimie. Dzisiaj rano ustaliłam, że również w kuchni włoskiej jest podobne dane. A najśmieszniejsze, że będąc kilkukrotnie w Tunezji, nigdy jej tam nie jadłam.

shakshouka za szpinakiem


Dla mnie Tunezja kojarzy się zawsze ze świeżym sokiem z opuncji. Wpadłyśmy kiedyś z koleżanką w taki ciąg, że aż przestraszyłyśmy właściciela niewielkiego baru w Hammamecie. Ponieważ śniadania w naszym hotelu były takie sobie, praktycznie codziennie odwiedzałyśmy małą naleśnikarnię mieszczącą się po drodze do centrum. Do przecudownych naleśników zamawiałyśmy po szklance świeżo wyciskanego soku z kaktusa. Starszy pan, właściciel, codziennie witał nas z uśmiechem na ustach. Aż któregoś dnia z pomocą syna lub wnuka usiłował wytłumaczyć nam, że niebezpiecznie jest pić tyle tego soku. On po francusku, my po angielsku, trochę na migi i w końcu udało nam się ustalić, że opuncja ma właściwości oczyszczające, a nawet przeczyszczające. Strasznie był zdziwiony, kiedy powitałyśmy tę wiadomość z dużym zadowoleniem. On obawiał się o nasze samopoczucie, a myśmy się ucieszyły. Kilka kilogramów mniej? Cudownie!

Kiedy byłam w Hammamecie dwa lata temu, tego miejsca już nie było. Szkoda, bo przez całą podróż marzył mi się ten sok. Pytałam w innych miejscach, ale nikt nie miał go w ofercie (podobno z braku specjalnej maszyny do obierania kaktusów). Jeżeli pojedziemy tam jeszcze kiedyś, to poza sokiem z kaktusa będę jeszcze szukać shakshouki. Już dawno z tak wielką przyjemnością nie zjedliśmy czegoś w sumie bardzo prostego i w dodatku szybkiego do przyrządzenia.

JAJKA ZE SZPINAKIEM A'LA SHAKSHOUKA

POTRZEBUJESZ - porcja dla dwóch osób:
duży pęczek świeżego szpinaku
średnia cebula
duży pomidor, idealnie nawet dwa
4 jajka
kawałek fety pokrojonej w dużą kostkę
masło klarowane lub oliwa
sól i pieprz

JAK ZROBIĆ:
  1. rozgrzej patelnię z tłuszczem
  2. sparz pomidora, ściągnij z niego skórkę i pokrój w dużą kostkę
  3. cebulę obierz, pokrój w pióra i wrzuć na patelnię pozwalając się jej zeszklić
  4. w międzyczasie umyj szpinak i podrzyj nieco liście
  5. dołóż pomidory i szpinak do cebuli i pozwól się całości dusić przez kilka minut - niech pomidory się rozpadną i wyparuje większa połowa wody
  6. dopraw solą i pieprzem
  7. zrób małe wgłębienia w warzywach i wbij w nie jajka, posyp kawałkami fety, przykryj patelnię pokrywką i smaż kilka minut - białko jajka powinno być ścięte, ale żółtko jeszcze płynne

P.S. Całość 'zmietliśmy' tak szybko, że udało mi się zrobić tylko jedno zdjęcie. Będziemy powtarzać i to nie raz :-)

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...