Suflety z fetą i szpinakiem
Widzieliście już świeży szpinak? U nas pojawił się w warzywniaku w zeszłym tygodniu. Nie mogłam go nie kupić! Szkoda tylko, że trafił mi się ostatni nieduży pęczek. Na szczęście była to idealna ilość na wyśmienite suflety serowe. Pamiętacie książkę Annabel Langbein 'Kuchnię
w stylu wolnym'? To kolejny przepis z tej książki, który bardzo polubiliśmy.
Jeżeli spodziewacie się gości w święta i lubicie łamać schematy, to te suflety będą idealne na przystawkę. Lekkie, wiosenne. I przede wszystkim można je przygotować wcześniej! Na pewno zabłyśniecie!
SUFLETY Z FETĄ I SZPINAKIEM
'Kuchnia w stylu wolnym’ (Grupa Wydawnicza PUBLICAT S.A., wyd. 1 z
2010, strona 117)
POTRZEBUJESZ:
50g masła plus masło do smarowania foremek do zapiekania
1/2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
5 jajek
3/4 szklanki grubo startej fety (w oryginalnym przepisie koziej fety)
1/4 szklanki drobno startego parmezanu
1/2 szklanki ugotowanego szpinaku - drobno posiekanego i bardzo dokładnie odciśniętego z wody
6-8 łyżek śmietany - do ewentualnego drugiego pieczenia
JAK ZROBIĆ:
- nagrzej piekarnik do 175 stopni C
- wysmaruj foremki masłem i wstaw do lodówki, żeby się schłodziły
- w średniej wielkości rondlu stop masło, rozprowadź w nim stopniowo mąkę i gotuj ciągle mieszając przez około 2 minuty. UWAGA mąka nie może się zrumienić.
- ciągle mieszając dodaj mleko, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i gotuj, aż masa stanie się bardzo gęsta (kolejne 2 minuty)
- spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku - masa powinna być mocno przyprawiona
- zdejmij rondel z ognia i wbij do masy żółtka, po jednym, dokładnie mieszając
- dorzuć fetę, parmezan oraz szpinak i wszystko wymieszaj
- w oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, którą stopniowo dokładaj do masy z serem delikatnie łącząc całość
- ustaw naczynia do zapiekania w brytfannie, napełnij je masą i wyrównaj po wierzchu
- wlej wrzątek do brytfanny do połowy wysokości naczyń z ciastem i włóż całość do nagrzanego piekarnika
- piecz przez 15-20 minut, aż suflety urosną, zrumienią się i zaczną zastygać w środku
- jeżeli zamierzasz podawać je od razu, piecz jeszcze 5-10 minut, aż masa zetnie się w środku
- jeżeli nie zamierzasz ich serwować natychmiast, wyciągnij z kąpieli wodnej i odstaw do ostudzenia; kiedy opadną, przykryj folią i wstaw do lodówki - możesz je tam przechowywać nawet 24 godziny
- bezpośrednio przed podaniem nagrzej piekarnik do 200-220 stopni C, skrop suflety śmietaną i piecz jeszcze 10-12 minut, aż zbrązowieją i nieco urosną; podawaj zaraz po wyciągnięciu z piekarnika
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!