Mleko z pestek dyni i ziaren słonecznika

Któregoś sobotniego popołudnia Zosia urządziła bal. Ubrała się w swoją balową sukienkę, włączyła głośno muzykę i wśród ogólnego śmiechu zaczęła wirować jak baletnica. Wirowała w prawo, w lewo i nagle stanęła. Kątem oka zobaczyła na stole swoją butelkę z mlekiem, krzyknęła 'moje mleko' i już nic więcej się nie liczyło.

No cóż, są na świecie mięsożercy, są roślinożercy, a my mamy mlekożercę. Zosia oczywiście deklaruje, że lubi owoce, warzywa, mięsko, a nawet zupy, ale w praktyce kocha tylko i wyłącznie mleko. I na szczęście dla samej siebie, po tym jak mleko krowie pojawiło się na liście zakazanej, pokochała wszelkie mleka roślinne.

Z pomocą blendera i chufamix robimy mleko z kaszy jaglanej, gryczanej (niepalonej), gotowanego ryżu, płatków owsianych lub orkiszowych, z migdałów (moim zdaniem najlepsze do ciast i deserów), orzechów brazylijskich, nerkowców czy wreszcie z pestek dyni i słoneczka.


                                            MLEKO Z PESTEK DYNI I SŁONECZNIKA

POTRZEBUJESZ:
2 garści łuskanych pestek dyni
3 garści łuskanych ziaren słonecznika
1 litr wody przegotowanej, zimnej
woda do płukania, idealnie również przegotowana
chufamix lub naczynie z gazą
blender

JAK ZROBIĆ:
  1. wsyp pestki dyni i ziarna słonecznika do naczynia, zalej wodą, wypłucz i odsącz
  2. zalej ponownie 1 litrem przegotowanej wody i odstaw na 1-2 godziny
  3. zmiksuj całość blenderem - na najniższej prędkości przez 1 minutę
  4. odstaw na min 5 minut
  5. odciśnij maksymalnie powstałe mleko, dodaj ewentualnie wody (jeżeli smak wyda Ci się zbyt intensywny)
  6. przelej mleko do butelki i przechowuj w lodówce - przed użyciem zawsze zamieszaj, mleko będzie się rozwarstwiać


mleko z dyni i słonecznika


Komentarze

Popularne posty