Żeberka jagnięce w marynacie wg Gordona Ramsay'a
Dzisiaj praktycznie bez wstępu. W końcu nazwisko autora przepisu na marynatę mówi same za siebie. Efekt jest trochę słodki, trochę kwaśny i trochę ostry, ale bez dwóch zdań wyśmienity. W lecie podałam takie żeberka z sałatką ziemniaczaną z bazylią i miętą, a teraz zrobiłabym do nich puree z ziemniaków i selera.
POTRZEBUJESZ:
ok. 1 kg żeberek jagnięcych z kością - na 2-3 osoby, dość głodne
marynata wg Gordona Ramsay'a z książki 'Niedzielne przysmaki' (na 800g jagnięciny bez kości) - przepis oryginalny:
200 ml porto 'ruby'
2 łyżki startego korzenia imbiru
4 ząbki czosnku bez łupin rozgniecione
kilka gałązek rozmarynu rozgniecione nożem
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska i świeżo zmielony pieprz
W mojej wersji imbir, czosnek i rozmaryn zostały drobno posiekane, a ich ilość (trochę więcej niż powyżej) była zbliżona do proporcji 1:1:1.
JAK ZROBIĆ:
WSKAZÓWKI:
- idealną jak dla mnie brytfankę do pieczenia wszelki mięs, szczególnie udźca w całości, udało mi się kupić w IKEA: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10099053/,
- zazwyczaj unikam termoobiegu, używam grzałek dolnej i górnej w I etapie, a potem dolnej i dodaję górną pod sam koniec, w razie potrzeby
POTRZEBUJESZ:
ok. 1 kg żeberek jagnięcych z kością - na 2-3 osoby, dość głodne
marynata wg Gordona Ramsay'a z książki 'Niedzielne przysmaki' (na 800g jagnięciny bez kości) - przepis oryginalny:
200 ml porto 'ruby'
2 łyżki startego korzenia imbiru
4 ząbki czosnku bez łupin rozgniecione
kilka gałązek rozmarynu rozgniecione nożem
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska i świeżo zmielony pieprz
W mojej wersji imbir, czosnek i rozmaryn zostały drobno posiekane, a ich ilość (trochę więcej niż powyżej) była zbliżona do proporcji 1:1:1.
JAK ZROBIĆ:
- mięso podziel na kawałki po 2-3 kości i ewentualnie usuń zbędny tłuszcz
- w misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty - posiekany imbir, czosnek, rozmaryn, oliwę, sól i pieprzp - za wyjątkiem porto
- dodaj mięso, wetrzyj w nie marynatę, przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce nawet na dwa dni
- porto dodaj max 24h przed pieczeniem mięsa i jeszcze raz całość wymieszaj - jeżeli nie macie tyle czasu na marynowanie mięsa i będzie ono trwało jedynie kilka godzin, porto dodajcie do marynaty na samym początku
- rozgrzej piekarnik do 200 stopni, ułóż mięso w brytfannie, zalej resztką marynaty i kiedy piekarnik będzie nagrzany włóż mięso na około 15 minut
- zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz mięso dalej przez około 1 godzinę (do miękkości)
- po wyjęciu żeberek z piekarnika pozwól im 'odpocząć' przez kilka minut, a następnie podawaj
WSKAZÓWKI:
- idealną jak dla mnie brytfankę do pieczenia wszelki mięs, szczególnie udźca w całości, udało mi się kupić w IKEA: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10099053/,
- zazwyczaj unikam termoobiegu, używam grzałek dolnej i górnej w I etapie, a potem dolnej i dodaję górną pod sam koniec, w razie potrzeby
co ja bym dała za kawał prawdziwej jagnięciny... pyszne danie niesłychanie :)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić porto?
OdpowiedzUsuńSpróbuj ze słodkim lub półsłodkim czerwonym winem. Porto jest nieco mocniejsze niż zwykłe wino, więc można też dolać odrobinę czystej wódki lub pozwolić się mięsu nieco dłużej marynować.
UsuńO Cudownie :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję, super, że się spodobało :-)
Usuń