wtorek, 7 maja 2013

Gulasz dla mniej wrażliwych

Praktycznie wyczyściliśmy zamrażarkę z mięsa, a jedyne co nam zostało to podroby. Było już udane podejście do wątróbki (patrz wpis z 1.03.2013), było mniej udane z cynaderkami i przyszedł w końcu czas na serca.

Kilka lat temu mój mąż oświadczył, że robi na obiad gulasz z podrobów. Przyniósł do domu serca i żołądki drobiowe, a ja z miejsca zdecydowanie je oprotestowałam. Że okropieństwo, że na pewno są niedobre, że to i że tamto i że zdecydowanie nie będę nic spożywać. Kilka godzin później po mieszkaniu zaczął roznosić się bardzo intrygujący zapach i oczywiście 'odszczekałam' wszystko powyższe :-)

Gdyby tamten gulasz był z serc jagnięcych, również musiałabym wszystko 'odszczekać'

 
 

Gulasz z serc jagnięcych:

ok. 0,5kg serc jagnięcych (duża porcja dla dwóch osób) - mogą też być inne podroby, np. serca i żołądki drobiowe
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka i 1 pietruszka 
ok. pół szklanki / 125 ml kwaśnej śmietany 18%
2-3 liście laurowe, 3-4 ziela angielskie, pieprz ziarnisty, sól, szczypta ostrej papryki w proszku i nieco więcej słodkiej
oliwa lub klarowane masło do smażenia

Oczyszczone mięso pokroić na małe kawałki. Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle lub oliwie. Dodać mięso, a po ok. 5 minutach pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Podsmażyć wszystko razem, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, przykryć i pozostawić na wolnym ogniu na ok. 1h, aż mięso będzie miękkie. Do duszenia można również dodać bulionu (idealnie z tego samego mięsa) i odrobinę białego wytrawnego wina.

Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością sosu i dodać na samym końcu. Po zagotowaniu wszystkiego razem gulasz można podawać.

My najbardziej lubimy go w połączeniu z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...