niedziela, 8 czerwca 2014

Szpinak, rukola i pizza

Umknął mi maj. Przeleciał między palcami. Ledwo się zaczął i nie wiem, kiedy skończył. Ostatnio dużo się działo. Najpierw wychodzenie z przeziębienia, trochę pracy w ogrodzie, potem przygotowania do i krótkie wakacje w Gdyni. Weekend ze znajomymi w Warszawie, szalone zakupy i ciągłe pranie i prasowanie. Nadrabianie powakacyjnych zaległości, przygotowania przedremontowe i poszukiwanie mieszkania. Nawet nie zauważyłam, kiedy nasza warzywna grządka przeobraziła się w cudowną zieloną spiżarnię. Jest już szpinak, rzodkiewki, sałata. Na pomidorach pojawiają się pierwsze pąki, ogórki rozpychają się pod otuliną, a rukola zajmuje kolejne wolne skrawki ziemi.

  


Zrobiło się lato, a my chowamy się w chłodzie domu i powoli przymierzamy do pakowania. Za trzy tygodnie planowo wchodzi ekipa remontowa.

SZYBKA PIZZA na cieście wg Jamiego Olivera

POTRZEBUJESZ:
ciasto - z takiej porcji wychodzą 4 średnie spody:
500 g mąki
szczypta soli
saszetka 7 g suszonych drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
325 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody

nasze dzisiejsze dodatki:
ok 500 g pulpy pomidorowej
czubata łyżka suszonego oregano
czubata łyżka suszonej bazylii
ok. 400 g tartej mozzarelli
150 - 200 g surowej szynki dojrzewającej
liście świeżego szpinaku
rukola

JAK ZROBIĆ:
  1. wymieszaj razem drożdże, cukier, wodę i oliwę, odstaw na kilka minut
  2. przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól
  3. w środku zrób dołek, dodawaj powoli płyn i ciągle mieszaj widelcem
  4. kiedy masa się połączy, oprósz ręce mąką i wyrób ciasto, aż będzie miękkie i spężyste
  5. posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę (powinno wtedy podwoić swoją objętość)
  6. przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę (lub od razu na kwadratowy arkusz papieru do pieczenia), pozagniataj  przez chwilę i rozwałkuj do grubości ok. 0,5 cm
  7. pozwól ciastu jeszcze rosnąć przez 15-20 min, a w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C
  8. posmaruj spody sosem pomidorowym i wstaw do piekarnika na nie więcej niż 5 minut (do pojawienia się pierwszej wypukłości w cieście)
  9. wyciągnij, posyp serem, ułóż szynkę i wstaw ponownie do piekarnika do całkowitego wypieczenia - do 15 minut

- wersja ze szpinakiem - liście szpinaku, dokładnie umyte i osuszone, ułóż na cieście wraz z pozostałymi dodatkami, przed pieczeniem
- wersja z rukolą - liście rukoli i pomidorki, dokładnie umyte i osuszone, ułóż już na upieczonej pizzy, opcjonalnie polej oliwą z pierwszego tłoczenia
- wersja dla Zosi - oczywiście bez zielonych dodatków

 

 A na deser odrobina intelektualnej rozrywki i swobodnego niedzielnego odpoczynku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...