Szpinak, rukola i pizza
Umknął mi maj. Przeleciał między palcami. Ledwo się zaczął i nie wiem, kiedy skończył. Ostatnio dużo się działo. Najpierw wychodzenie z przeziębienia, trochę pracy w ogrodzie, potem przygotowania do i krótkie wakacje w Gdyni. Weekend ze znajomymi w Warszawie, szalone zakupy i ciągłe pranie i prasowanie. Nadrabianie powakacyjnych zaległości, przygotowania przedremontowe i poszukiwanie mieszkania. Nawet nie zauważyłam, kiedy nasza warzywna grządka przeobraziła się w cudowną zieloną spiżarnię. Jest już szpinak, rzodkiewki, sałata. Na pomidorach pojawiają się pierwsze pąki, ogórki rozpychają się pod otuliną, a rukola zajmuje kolejne wolne skrawki ziemi.
Zrobiło się lato, a my chowamy się w chłodzie domu i powoli przymierzamy do pakowania. Za trzy tygodnie planowo wchodzi ekipa remontowa.
SZYBKA PIZZA na cieście wg Jamiego Olivera
POTRZEBUJESZ:
ciasto - z takiej porcji wychodzą 4 średnie spody:
500 g mąki
szczypta soli
saszetka 7 g suszonych drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
325 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
nasze dzisiejsze dodatki:
ok 500 g pulpy pomidorowej
czubata łyżka suszonego oregano
czubata łyżka suszonej bazylii
ok. 400 g tartej mozzarelli
150 - 200 g surowej szynki dojrzewającej
liście świeżego szpinaku
rukola
JAK ZROBIĆ:
- wymieszaj razem drożdże, cukier, wodę i oliwę, odstaw na kilka minut
- przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól
- w środku zrób dołek, dodawaj powoli płyn i ciągle mieszaj widelcem
- kiedy masa się połączy, oprósz ręce mąką i wyrób ciasto, aż będzie miękkie i spężyste
- posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę (powinno wtedy podwoić swoją objętość)
- przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę (lub od razu na kwadratowy arkusz papieru do pieczenia), pozagniataj przez chwilę i rozwałkuj do grubości ok. 0,5 cm
- pozwól ciastu jeszcze rosnąć przez 15-20 min, a w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C
- posmaruj spody sosem pomidorowym i wstaw do piekarnika na nie więcej niż 5 minut (do pojawienia się pierwszej wypukłości w cieście)
- wyciągnij, posyp serem, ułóż szynkę i wstaw ponownie do piekarnika do całkowitego wypieczenia - do 15 minut
- wersja ze szpinakiem - liście szpinaku, dokładnie umyte i osuszone, ułóż na cieście wraz z pozostałymi dodatkami, przed pieczeniem
- wersja z rukolą - liście rukoli i pomidorki, dokładnie umyte i osuszone, ułóż już na upieczonej pizzy, opcjonalnie polej oliwą z pierwszego tłoczenia
- wersja dla Zosi - oczywiście bez zielonych dodatków
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!