Zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem

Nie jestem fanką zup i brzydko mówiąc nie spodziewałam się wiele po przepisie opublikowanym w sklepowej gazetce promocyjnej (Kaufland 13-19.02.2014). A tu wielka niespodzianka! Ta zupa wręcz mnie zaczarowała. Jedliśmy ją już dwa razy i nadal nie mam dość.



POTRZEBUJESZ - składniki dla 4 osób:
750g twardych ziemniaków
1 cebulę
2 łyżki oleju lub oliwy
¾ l bulionu warzywnego - u nas był drobiowy
pęczek dymki
pęczek koperku
1-2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
sól, świeżo zmielony pieprz
150g wędzonego łososia

JAK ZROBIĆ:
  1. ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę
  2. cebulę obierz i również pokrój w kostkę
  3. rozgrzej oliwę w dużym garnku, podsmażyć cebulę i ziemniaki
  4. dolej bulion i gotuj pod przykryciem przez 30 minut
  5. białe części dymki oczyść, umyj i pokrój w cienkie krążki
  6. koperek i szczypiorek opłucz, osusz i drobno pokrój
  7. pięć minut przed końcem gotowania dodaj do ziemniaków krążki dymki
  8. następnie rozgnieć część ziemniaków w bulionie (opcjonalnie, ale moim zdaniem zdecydowanie na korzyść całości)
  9. dodaj musztardę i śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem
  10. kawałki łososia dodaj do zupy razem z zieleniną, zamieszaj i możesz podawać

Komentarze

  1. bardzo fajnie wygląda i nie skomplikowanie :) zrobię z pewnością bo uwielbiam łososia i ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wędzoną rybę spokojnie można zamienić na grillowaną czy pieczoną, więc taka raba będzie idealna :-) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!

Popularne posty