Zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem
Nie jestem fanką zup i brzydko mówiąc nie spodziewałam się wiele po przepisie opublikowanym w sklepowej gazetce promocyjnej (Kaufland 13-19.02.2014). A tu wielka niespodzianka! Ta zupa wręcz mnie zaczarowała. Jedliśmy ją już dwa razy i nadal nie mam dość.
POTRZEBUJESZ - składniki dla 4 osób:
1 cebulę
2 łyżki oleju lub oliwy
¾ l bulionu warzywnego - u nas był drobiowy
pęczek dymki
pęczek koperku
1-2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
sól, świeżo zmielony pieprz
150g wędzonego łososia
JAK ZROBIĆ:
- ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę
- cebulę obierz i również pokrój w kostkę
- rozgrzej oliwę w dużym garnku, podsmażyć cebulę i ziemniaki
- dolej bulion i gotuj pod przykryciem przez 30 minut
- białe części dymki oczyść, umyj i pokrój w cienkie krążki
- koperek i szczypiorek opłucz, osusz i drobno pokrój
- pięć minut przed końcem gotowania dodaj do ziemniaków krążki dymki
- następnie rozgnieć część ziemniaków w bulionie (opcjonalnie, ale moim zdaniem zdecydowanie na korzyść całości)
- dodaj musztardę i śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem
- kawałki łososia dodaj do zupy razem z zieleniną, zamieszaj i możesz podawać
bardzo fajnie wygląda i nie skomplikowanie :) zrobię z pewnością bo uwielbiam łososia i ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńDaj znać, czy smakowało. Pozdrawiam!
UsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńI taka też jest :-) Pozdrowienia!
UsuńWędzoną rybę spokojnie można zamienić na grillowaną czy pieczoną, więc taka raba będzie idealna :-) Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń