Wątróbka / Liver

Lubię wątróbkę. Wieprzową, drobiową, praktycznie w każdej postaci. Sama się dziwię, dlaczego tak długo czekałam z przyrządzeniem jagnięcej. Może po doświadczeniach z cynaderkami? Podobno były dobre, przepis trafiony (patrz http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/cynaderki-jagniece-na-tostach_6282.html), ale to jednak nie mój smak. Próbowałam trzy razy i na razie zdecydowanie nie.

Ale wątróbka jagnięca okazała się strzałem w dziesiątkę. Jest jednak w smaku, w kolorze i w konsystencji, ale to wszystko tylko in plus. Wybrałam najprostszy, dobrze mi znany sposób przyrządzenia: plastry wątróbki oprószone mąką usmażyłam na oliwie, potem zeszkliłam cebulę, połączyłam z mięsem, pieprz, odrobina wody i duszenie do miękkości. Na końcu jeszcze sól i prosto na talerz:


To co widzicie, to już ostatnie kęsy :-) Będzie na jutro na dokładkę :-)
Mamy jeszcze kilka kawałków, więc teraz już bez żadnych obaw wypróbuję inne przepisy. Po głowie chodzi mi wersja w kolendrą i syropem z granatów (http://www.kukbuk.com.pl/jagnieca-watrobka-wedlug-aghara-jadida/). Zobaczymy, jaki będzie wynik. Może ktoś z Was już wie?




I like liver. Pork, poultry, actually any kind and form. Therefore I am personally surprised why it took me so long to prepare lamb liver. Maybe after the experience with kidneys? People who had them, said they were fine, the recipe was fine (see the link above), but it was not my taste. I have tired three times and so far no, I am afraid.


But the lamb liver appeared to be a good choice. It is different in taste, colour and the consistency but it is all in plus. I chose the easiest, but well know, cooking method: liver slices dust with flour, fry on the olive oil, next fry the onions, mix all together, black pepper, some water and stew till the meat is soft. Salt at the end and straight onto the plate.


All you can see are the last bites :-) For tomorrow :-)


We still have some liver pieces, so without any hesitation I will try other recipes. I have already been thinking about the version with coriander and pomegranate syrup (see the link). We will see the result. Anyone knows it?


Komentarze

Popularne posty