czwartek, 9 października 2014

Aromatyczny placek z dynią

Są dania, które są niefotogeniczne. Są takie, które zawsze będą wyglądać inaczej. Są też takie, które mogą wyglądać bardzo przeciętnie, ale nieprzeciętnie będą smakować. Dla mnie przykładem potwierdziającym te wszystkie trzy teorie jest właśnie ten placek.

Jego kolor zależy głównie od użytej dyni, a mi trafił się ostatnio egzemplarz blado żółty w środku i taki też wyszedł ten placek. Nie mniej jednak jego smak jak zawsze był genialny.



AROMATYCZNY PLACEK Z DYNIĄ
wg przepisu z 'Cztery Pory Roku Książka Kucharska', wyd. Reader's Digest

POTRZEBUJESZ:
ciasto:
235g mąki pszennej lub innej białej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
125g masła, oziębionego, pokrojonego w kawałki
3 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki lodowatej wody

nadzienie:
1 mała dynia, docelowo 375g pieczonego miąższu z dyni
90g syropu klonowego
60g jasnobrązowego cukru
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
3 jajka roztrzepane
180ml jogurtu greckiego (w oryginalnym przepisie śmietanka 12%)
dodatkowe 250ml jogurtu greckiego (w oryginalnym przepisie śmietanka kremówka)
2 łyżki cukru pudru - opcjonalnie
1/2 łyżeczki esencji waniliowej - opcjonalnie

JAK ZROBIĆ:
  1. przygotuj ciasto - mąkę, sól i cukier wymieszaj w misce, zrób wgłębienie i włóż w nie masło i olej; wyrabiaj palcami aż uformują się grudki, następnie dodaj wodę i szybko wyrób ciasto; uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 2 godziny
  2. nagrzej piekarnik do 180 stopni C
  3. przekrój dynię, usuń pestki i pokrój na kawałki, ułóż je skórą do dołu na blaszce do pieczenia
  4. włóż dynię do piekarnika na około 1 godzinę
  5. gdy ostygnie, oddziel miąższ od skóry i zgnieć widelcem lub końcówką blendera na w miarę jednolitą masę
  6. odmierz 375g miąższu, przełóż do miski i odstaw na bok
  7. ciasto rozwałkuj, wyłóż nim formę na tartę (spód i boki ponad formę), po nakłuwaj widelcem, przykryj papierem śniadaniowym, obciąż np. fasolą i włóż do piekarnik na około 15 minut, aż ciasto lekko się zrumieni
  8. wyciągnij ciasto i odstaw do ostudzenia
  9. w międzyczasie w misce wymieszaj puree z dyni, syrop klonowy, brązowy cukier, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki i 180ml jogurtu greckiego (lub śmietankę 12%)
  10. wylej masę na podpieczone i chłodne już ciasto, wstaw znowu do piekarnika na około 45-50 minut, aż nadzienie stężeje, a wetknięty w nie patyczek po wyjęciu będzie suchy
  11. jeżeli decydujesz się na kremówkę, ubij ją w oddzielnej misce, dodaj cukier puder, esencję waniliową i wymieszaj
  12. podawaj ciasto zimne lub letnie z dużą łyżką jogurtu naturalnego lub ubitej śmietany
 

WSKAZÓWKI:
- często robię ciasto z 1,5 porcji składników - oryginalna ilość wystarcza na formę o średnicy 23 cm
- zanim wyleję nadzienie na ciasto, kładę formę z ciastem na blachę w piekarniku - czasami przenoszenie z wylanym wcześniej nadzieniem może być trudne

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...