czwartek, 26 września 2013

Przerabiam, przetwarzam...

...w tym tygodniu brzoskwinie na zmianę z grzybami


6 kg brzoskwiń już za mną i ledwie widać ubytki w pierwszej skrzyni...Jutro radę po kilogramy fruktozy i ruszam dalej! Życzcie mi siły!


NISKOSŁODZONY DŻEM Z BRZOSKWIŃ (wersja podstawowa)

POTRZEBUJESZ:

2kg brzoskwiń
400g fruktozy
30g pektyny
pół szklanki wody
sok z połowy cytryny

JAK ZROBIĆ:
  1. brzoskwinie umyć, wypestkować, ale nie obierać ze skórki, pokroić na małe kawałki
  2. dodać połowę fruktozy, wodę i gotować na wolnym ogniu, aż kawałki zaczną się rozpadać - u mnie ok. 20 minut od zagotowania
  3. pektynę wymieszać z pozostałą częścią fruktozy i dodać do gotujących się owoców
  4. gotować jeszcze 2-3 minut
  5. zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny
  6. nakładać do wyparzonych słoików, pasteryzować ok. 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...