Przerabiam, przetwarzam...
...w tym tygodniu brzoskwinie na zmianę z grzybami
6 kg brzoskwiń już za mną i ledwie widać ubytki w pierwszej skrzyni...Jutro radę po kilogramy fruktozy i ruszam dalej! Życzcie mi siły!
POTRZEBUJESZ:
2kg brzoskwiń
400g fruktozy
30g pektyny
pół szklanki wody
sok z połowy cytryny
JAK ZROBIĆ:
6 kg brzoskwiń już za mną i ledwie widać ubytki w pierwszej skrzyni...Jutro radę po kilogramy fruktozy i ruszam dalej! Życzcie mi siły!
NISKOSŁODZONY DŻEM Z BRZOSKWIŃ (wersja podstawowa)
POTRZEBUJESZ:
2kg brzoskwiń
400g fruktozy
30g pektyny
pół szklanki wody
sok z połowy cytryny
JAK ZROBIĆ:
- brzoskwinie umyć, wypestkować, ale nie obierać ze skórki, pokroić na małe kawałki
- dodać połowę fruktozy, wodę i gotować na wolnym ogniu, aż kawałki zaczną się rozpadać - u mnie ok. 20 minut od zagotowania
- pektynę wymieszać z pozostałą częścią fruktozy i dodać do gotujących się owoców
- gotować jeszcze 2-3 minut
- zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny
- nakładać do wyparzonych słoików, pasteryzować ok. 20 minut
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!