Letnie wspomnienia i moussaka na obiad
Przepis pochodzi z 'Przewodnika kulinarnego Pascala - Grecja', porcja dla 6-8 osób:
POTRZEBUJESZ:
2 bakłażany
700g ziemniaków
500g wołowiny bez kości - u nas była łopatka jagnięca
3 cebule
szklanka bułki tartej
6 pomidorów
3 łyżki masła
oliwa do smażenia i smarowania bakłażanów - w oryginalnym przepisie w ilości 1 szklanki (nie była w stanie nawet wyobrazić sobie zużycia takiej ilości)
szklanka wytrawnego czerwonego wina
4 łyżki mąki
litr mleka
2 jaja
300g twardego sera
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
JAK ZROBIĆ:
- ugotować ziemniaki w osolonej wodzie (obrane lub w mundurkach), odcedzić i pokroić w plastry
- zmielić mięso, posiekać cebule
- pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i ewentualnie odcedzić sok
- bakłażany pokroić w plasterki
- przygotować sos beszamelowy: mąkę podsmażyć na maśle, a gdy pojawią się pęcherzyki, wlać mleko - gotować do momentu, aż sos zgęstnieje; potem zdjąć z ognia, wymieszać z połową startego sera i jajkami oraz doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową
- na oliwie zrumienić cebule, dodać mięso, po chwili pomidory i wino - smażyć do odparowania płynu, po czym doprawić
- bakłażany posmarować oliwą z obu stron i wstawić do nagrzanego do 180 - 200 C piekarnika, idealnie pod grilla, i zrumienić
- połową bułki tartej posypać dno formy - musi być naprawdę duża, moje naczynie do zapiekania, owal o wymiarach 23x34 cm w najszerszych miejscach, okazało się dużo za małe - rozłożyć na niej ziemniaki, ser, bakłażany i mięso
- sos beszamelowy podgrzać, wylać na mięso i posypać bułką
- piec niecałą godzinę w 180 C
- pokroić i podawać na przykład z sałatką lub nawet z dodatkową porcją sosu pomidorowego (sugestia z oryginalnego przepisu)
Wyszło super dobre, wręcz obłędne danie, w ilości na cały weekend :-) Niedziela była wolna od kuchni - to lubię :-))
mmmmm boskie danie! i tak słonecznie u Ciebie dzisiaj :)
OdpowiedzUsuń