Rustykalna tarta z owocami (Galette)
Czasami jest tak, że jeden mały dodatek całkowicie zmienia całość!
Uwielbiam tarty, ale takie rustykalne już mniej. Jeszcze niedawno sok z
tych owoców rozlałby się po całym piekarniku... A tu proszę! Dzięki
podpowiedzi od MartaGotuje.pl pod owoce poszły płatki owsiane i nic się nie rozlało, a ciasto pozostało cudownie kruche.
Galette z owocami wg MartaGotuje.pl
POTRZEBUJESZ:
190g mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżki cukru pudru lub zwykłego
100g zimnego masła
1 duże jajko
2 płaskie łyżki płatków owsianych
ok. 350g owoców - u mnie wszystko, co było w ogrodzie (porzeczki, maliny, agrest, jeżyny i borówki amerykańskie)
JAK ZROBIĆ:
- wymieszaj mąkę z cukrem i posiekaj z masłem, dodaj jajko i jak najszybciej zagnieć ciasto
- owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut
- w międzyczasie przygotuj owoce - umyj i trochę osusz
- nagrzej też piekarnik do 190 stopni C
- wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj do ok. 0,5cm grubości - zazwyczaj robię to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia
- środek posyp płatkami owsianymi i wyłóż na nie owoce
- zagnij brzegi ciasta do środka i wstaw całość do piekarnika na ok. 25-30 minut (termoobieg)
- podawaj na ciepło na przykład z lodami waniliowymi
Świetny przepis, jak widać płatki owsiane zdziałały cuda :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :-) I wcale ich nie czuć przy jedzeniu :-)
UsuńMuszę koniecznie wypróbować patent z tymi płatkami owsianymi na owoce!
OdpowiedzUsuńTakie małe, a taka duża różnica - naprawdę polecam :-)
Usuń