Ciasto dyniowe
Kiedy pytam, jakie ciasto robimy na niedzielne śniadanie, Zosia zawsze odpowiada 'bananowe'. Lubię je, ale szczerze powiedziawszy mam go już troszkę dość. Coraz częściej robię więc podobne ciasto dyniowe. Dla Zosi w wersji bez dodatków, a dla nas z suszoną żurawiną, rodzynkami czy nawet kawałkami czekolady. Przy okazji myślę sobie, że ciasta wegańskie są takie fajne - jesz kilka kawałków i z automatu zwiększasz dzienną porcję zjedzonych warzyw! Szkoda tylko, że nie można ich jeść bezkarnie... W sumie może i można, ale nie ma co liczyć, że ilość centymetrów w pasie pozostanie taka sama. Bo jednak ciasto to ciasto...
CIASTO DYNIOWE Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ
na podstawie przepisu z Jadłonomia
POTRZEBUJESZ:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 szklanka puree z dyni (tutaj znajdziesz sposób jego przyrządzania)
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki oleju roślinnego neutralnego w smaku (u mnie najczęściej winogronowy lub rzepakowy)
1/3 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki octu jabłkowego
garść suszonej żurawiny lub innych dodatków
JAK ZROBIĆ:
1. nagrzej piekarnik do 180 stopni C
2. w dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki
3. wszystkie mokre składniki zblenduj w kielichu lub ręcznie na gładką masę
4. przelej emulsję do miski z mąką i wymieszaj w miarę szybko trzepaczką lub nawet łyżką, pod koniec dodaj żurawinę i ewentualnie pozostałe dodatki
5. przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz ok. 45-60 minut, aż będzie rumiane, a patyczek wbity w ciasto suchy
wskazówki: to ciasto jak dla mnie nie jest zbyt słodkie, dlatego możesz zwiększyć ilość cukru o łyżkę lub posypać cukrem pudrem przed podaniem
o tak! u nas zawsze pojawia się szarlotka, ją trudno zastąpić. Ja uwielbiam dyniowe wypieki ale moja rodzina już mniej... niestety...
OdpowiedzUsuńA jakby im nie mówić ;-)
Usuń