Wegańskie wafelki (andruty)
W tym roku postanowiłam poświęcić część czasu tylko dla siebie. Zrobić coś nowego, spotkać nowych ludzi, nauczyć się czegoś... Po prostu wyjść z domu i choć przez chwilę nie myśleć o zwykłych codziennych sprawach. Była ceramika, fotografia, a niedawno kosmetyki naturalne. I może nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że przy okazji robienia peelingu do ciała znalazłam przepis na wegańskie wafelki.
Idąc za ciosem postanowiłam wypróbować dwie wersje - cytrynową (a'la peeling) i czekoladową.
POTRZEBUJESZ:
1 paczkę wafli (andruty)
na krem cytrynowy:
200g cukru trzcinowego
120g oleju kokosowego
1-2 cytryny wyszorowane i sparzone (kolejność ma znaczenie!)
na krem czekoladowy:
10 łyżek miąższu kokosowego (np. taki)
szklanka ciepłej wody
czubata łyżka kakao
2-3 łyżki cukru trzcinowego
JAK ZROBIĆ:
*moja masa była jeszcze dość płynna, stąd wsiąkła w wafle i wyszły one znacznie niższe plus nie były tak chrupkie jak cytrynowe
Idąc za ciosem postanowiłam wypróbować dwie wersje - cytrynową (a'la peeling) i czekoladową.
POTRZEBUJESZ:
1 paczkę wafli (andruty)
na krem cytrynowy:
200g cukru trzcinowego
120g oleju kokosowego
1-2 cytryny wyszorowane i sparzone (kolejność ma znaczenie!)
na krem czekoladowy:
10 łyżek miąższu kokosowego (np. taki)
szklanka ciepłej wody
czubata łyżka kakao
2-3 łyżki cukru trzcinowego
JAK ZROBIĆ:
- podziel wafle na dwie równe części
krem cytrynowy: - zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij z nich sok
- w kąpieli wodnej podgrzej delikatnie olej - tylko tyle, żeby się rozpuścił
- następnie dodaj do niego cukier, sok i skórkę z cytryn i dokładnie wymieszaj
- sprawdź, jak smakuje i ewentualnie dodaj jeszcze soku i skórki z cytryny (wszystko zależy od tego, jak dużych cytryn użyto)
- odstaw do ostygnięcia (najlepiej do lodówki), co jakiś czas mieszając całość
- kiedy masa stężeje, weź połowę wafli, posmaruj pierwszą warstwę dokładnie, od brzegu do brzegu, nakryj kolejną i postępuj tak do końca - ostatniej warstwy nie smarujemy, tylko przykrywamy nią poprzednią
krem czekoladowy: - za pomocą blendera wymieszaj miąższ kokosowy z wodą - wodę wlewaj stopniowo - aż powstanie gładki, lejący się krem
- dodaj kakao i cukier i wymieszaj wszystko na jednolitą masę
- sprawdź, jak smakuje i ewentualnie dodaj jeszcze cukru lub kakao
- odstaw do ostygnięcia (najlepiej do lodówki) nawet na całą noc
- kiedy masa stężeje, weź drugą połowę wafli i przekładaj ją kremem jak poprzednio*
- oba kawałki poprzekładanych wafli ułóż na równej powierzchni, obciąż np. deską do krojenia i odstaw na kilka godzin lub nawet na całą noc
- następnie pokrój na mniejsze kawałki i gotowe!
*moja masa była jeszcze dość płynna, stąd wsiąkła w wafle i wyszły one znacznie niższe plus nie były tak chrupkie jak cytrynowe
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!