czwartek, 25 czerwca 2015

Wegańskie naleśniki z jagodami, czyli coś na poprawę humoru


Nasz remont, zamiast przyspieszyć, ostatnio coś zwolnił. Kafelki i malowanie odbywa się w ślimaczym tempie. Przyjeżdżają materiały, sprzęty i nawet nie ma ich gdzie złożyć. Pogoda za oknem barowa i nic nie cieszy. Jedyne, co nam wszystkim poprawia humory, to naleśniki. Smażę je ostatnio w ilościach hurtowych. Na weekendowe śniadanie i na kolację w czasie tygodnia.

Pamiętacie, w jakim szoku byłam, gdy okazało się, że muszę z diety Zosi wykluczyć mleko i jajka? Pierwszą myślą w gabinecie lekarza było 'jak ja zrobię naleśniki???' Usłyszałam wtedy 'to proste, mleko roślinne i banan zamiast jajka'. Faktycznie, to jest proste.



Tak samo jest u mnie z robieniem naleśników. To proste. Wszystko właściwie na oko i zawsze wychodzi. Jedyna różnica polega na tym, że nasze 'naleśniki' to właściwie naleśniki amerykańskie, grube, puszyste placki. Kiedy już jednak potrzebne są porządne proporcje, sięgam zawsze po przepis Nigelli Lawson.

Teoretycznie jest to porcja dla 8 osób, ale u nas występuje raczej jako dwuosobowa. Teraz, od kiedy Zośka swobodnie zjada 1-2 naleśniki, często robię masę razy 1,5 lub nawet 2. Za jednym zamachem mamy też coś na drugie śniadanie i podwieczorek, albo na śniadanie kolejnego dnia. Są idealne z musem z truskawek (mogą być nawet mrożone – odmrażam przez noc, odlewam sok i miksuję z cukrem), jagodami, malinami, samym syropem klonowym lub z agawy, z jogurtem naturalnym czy wreszcie same, bez niczego. Ile osób, tyle wariacji.



AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI Z JAGODAMI

POTRZEBUJESZ - wersja wegańska:
2 szklanki mąki, pszennej lub orkiszowej, raczej białej, choć i razowa da radę
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli – opcjonalnie
1 większy, dojrzały banan rozgnieciony na miazgę
2 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki oleju

POTRZEBUJESZ - przepis oryginalny (z jajkiem i mlekiem zwierzęcym):
225g mąki, pszennej – szklanka i 3 łyżki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
szczypta soli – niekoniecznie
2 jajka
300 ml mleka
2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła

JAK ZROBIĆ:
  1. połącz wszystkie składniki aż do powstania jednolitej masy (konsystencja gęstej śmietany), olej lub masło dodaj na samym końcu
  2. rozgrzej patelnię, idealnie teflonową, do której ciasto nie będzie przywierało - w przypadku braku takiej patelni te dwie łyżki tłuszczu trzeba użyć do bezpośredniego natłuszczania patelni
  3. wylej porcję ciasta - uwaga, nie rozprowadzaj jej, masa ma się sama rozlać
  4. przewróć na drugą stronę, jak wierzch się zetnie (pojawią się pęcherzyki) i będzie to możliwe

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...