Wegańskie naleśniki z jagodami, czyli coś na poprawę humoru
Nasz
remont, zamiast przyspieszyć, ostatnio coś zwolnił. Kafelki i malowanie odbywa
się w ślimaczym tempie. Przyjeżdżają materiały, sprzęty i nawet nie ma ich
gdzie złożyć. Pogoda za oknem barowa i nic nie cieszy. Jedyne, co nam wszystkim
poprawia humory, to naleśniki. Smażę je ostatnio w ilościach hurtowych. Na
weekendowe śniadanie i na kolację w czasie tygodnia.
Pamiętacie,
w jakim szoku byłam, gdy okazało się, że muszę z diety Zosi wykluczyć mleko i
jajka? Pierwszą myślą w gabinecie lekarza było 'jak ja zrobię naleśniki???'
Usłyszałam wtedy 'to proste, mleko roślinne i banan zamiast jajka'. Faktycznie,
to jest proste.
Tak samo jest u mnie z
robieniem naleśników. To proste. Wszystko właściwie na oko i zawsze wychodzi.
Jedyna różnica polega na tym, że nasze 'naleśniki' to właściwie naleśniki
amerykańskie, grube, puszyste placki. Kiedy już jednak potrzebne są porządne
proporcje, sięgam zawsze po przepis Nigelli Lawson.
Teoretycznie
jest to porcja dla 8 osób, ale u nas występuje raczej jako dwuosobowa. Teraz,
od kiedy Zośka swobodnie zjada 1-2 naleśniki, często robię masę razy 1,5 lub
nawet 2. Za jednym zamachem mamy też coś na drugie śniadanie i podwieczorek,
albo na śniadanie kolejnego dnia. Są idealne z musem z truskawek (mogą być
nawet mrożone – odmrażam przez noc, odlewam sok i miksuję z cukrem), jagodami,
malinami, samym syropem klonowym lub z agawy, z jogurtem naturalnym czy
wreszcie same, bez niczego. Ile osób, tyle wariacji.
AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI Z JAGODAMI
POTRZEBUJESZ - wersja
wegańska:
2 szklanki mąki,
pszennej lub orkiszowej, raczej białej, choć i razowa da radę
1 łyżka proszku do
pieczenia
szczypta soli –
opcjonalnie
1 większy, dojrzały
banan rozgnieciony na miazgę
2 szklanki mleka
roślinnego
2 łyżki oleju
POTRZEBUJESZ -
przepis oryginalny (z jajkiem i mlekiem zwierzęcym):
225g mąki, pszennej –
szklanka i 3 łyżki
1 łyżka proszku do
pieczenia
1 łyżka cukru
szczypta soli –
niekoniecznie
2 jajka
300 ml mleka
2 łyżki oleju lub
rozpuszczonego masła
JAK ZROBIĆ:
- połącz wszystkie składniki aż do powstania jednolitej masy (konsystencja gęstej śmietany), olej lub masło dodaj na samym końcu
- rozgrzej patelnię, idealnie teflonową, do której ciasto nie będzie przywierało - w przypadku braku takiej patelni te dwie łyżki tłuszczu trzeba użyć do bezpośredniego natłuszczania patelni
- wylej porcję ciasta - uwaga, nie rozprowadzaj jej, masa ma się sama rozlać
- przewróć na drugą stronę, jak wierzch się zetnie (pojawią się pęcherzyki) i będzie to możliwe
i te wspaniałe jagody, super!
OdpowiedzUsuńmniam! jadłam kiedys takie bananowe i były pyszne!
OdpowiedzUsuń