Placek pasterski, czyli zapiekanka nie tylko dla pasterzy

Z racji swojej pracy dostawałam często pierwsze numery nowych czasopism, żeby poznać ich treść i oczywiście rozważyć pod kątem naszych celów reklamowych. W ten sposób pojawiło się w naszym domu 'Logo'. Pierwsze dostałam, ale kolejne M. przez jakiś czas kupował dla siebie. Dla mnie najciekawsza była w nim rubryka kulinarna.

Ponieważ ten tytuł był (i pewnie nadal jest) kierowany głównie do mężczyzn, prezentowane w niej dania były stosunkowo proste do przygotowania. Ale nie były banalne i bardzo często pochodziły z różnych kuchni świata. To takie dania, którymi facet mógł zabłysnąć przed kobietą.

W ten sposób do naszego repertuaru wszedł shepard's pie, czyli placek pasterski. Przepis był rodem z kuchni angielskiej, ale wiadomo, że taka lub inna wersja występuje wszędzie tam, gdzie są pasterze. I w dodatku każdy pasterz powie Wam, że należy go robić całkiem inaczej.


SHEPARD'S PIE, CZYLI ZAPIEKANKA PASTERSKA

POTRZEBUJESZ na 4-6 porcji:
700-800 g mielonej jagnięciny lub baraniny (lub w ostateczności innego mięsa)
1 posiekana cebula
1-2 szklanki mieszanki warzyw - pokrojona w kostkę marchewka, kukurydza, groszek (mogą być z mrożonek i wcześniej ugotowane al dente)
800g - 1kg ziemniaków
ok. 8 łyżek masła klarowanego
1/2 szklanki rosołu wołowego lub innego (lub wody, jeżeli nie mamy rosołu)
1 łyżeczka sosu Worcestershire
sól, pieprz

JAK ZROBIĆ:
  1. obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie
  2. na patelni rozpuść 4 łyżki masła, wsyp cebulę i smaż chwilę, aby się zeszkliła (ale nie przyrumieniła), dodaj marchewki i smaż dalej ok. 10 minut
  3. dołóż mielone mięso i smaż, aż mięso się przyrumieni - szczególnie na początku warto to zrobić na dużym ogniu
  4. wlej na patelnię rosół i gotuj ok. 10 minut, aż płyn wyparuje, a mięso stanie się miękkie
  5. dodaj kukurydzę i groszek i wszystkie przyprawy, smaż jeszcze minutę od czasu do czasu całość mieszając, na końcu zdejmij z ognia
  6. rozgnieć ugotowane ziemniaki z resztą masła i dopraw do smaki solą i pieprzem
  7. przełóż mięso do żaroodpornej formy (bez natłuszczania), wyrównaj wierzch i przykryj ziemniakami
  8. piecz 45-50 min w temperaturze ok.180 stopni C

 
 

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!

Popularne posty