Rabarbar pod kruszonką
Uwielbiam rabarbar i uwielbiam owoce zapiekane pod kruszonką. Kiedyś w jednym z hoteli podawano taki bardzo ekonomiczny deser praktycznie na każdą kolację. Bazę stanowiły owoce z poprzednich posiłków, ale nikt się na to nie obrażał. Do tego sos waniliowy, lody lub jogurt naturalny i przynajmniej mi nic więcej nie było trzeba.
Na początku sezonu pod kruszonką jest u nas sam rabarbar, potem rabarbar z truskawkami, potem truskawki z brzoskwiniami, malinami, jeżynami. Jesienią wchodzimy w śliwki, gruszki i jabłka, a zimą w mrożonki. I tak zataczamy koło, żeby znowu cieszyć się samym rabarbarem.
POTRZEBUJESZ:
ok. 750g rabarbaru
75g cukru zwykłego lub trzcinowego demerara
3 łyżki mąki
3 łyżki otrąb owsianych
na kruszonkę:
100g mąki
100g płatków owsianych
50g cukru trzcinowego demerara
50g cukru białego
100g masła idealnie miękkiego
*możesz również dodać siekane orzechy, mielony cynamon, wanilię lub inne ulubione przyprawy
JAK ZROBIĆ:
- umyj i obierz rabarbar, pokrój go na plastry grubości ok. 1cm
- w naczyniu do zapiekania wymieszaj rabarbar z cukrem, mąką i otrębami - jeżeli owoce wydzielają dużo soku, możesz dodać odrobinę więcej i mąki i otrąb
- z mąki, płatków, cukru i masła przygotuj kruszonkę - połącz rękoma wszystkie składniki tak, aby pojedyncze grudki nie były większe niż 1cm3
- przykryj owoce kruszonką
- wstaw do piekarnika - ze względu na gliniane naczynie, w którym najczęściej zapiekam owoce całość wstawiam do zimnego piekarnika ustawiając docelową temperaturę na 175 stopni C, czas pieczenia - ok. 45 minut
- wyciągnij, kiedy kruszonka będzie już zarumieniona, a owoce jeszcze wyczuwalne pod widelcem (zakładam, że nie lubisz owocowej 'papki')
- podawaj od razu lub po ostygnięciu - obie wersje są dobre
OdpowiedzUsuńProponuję sos custard - idealnie uzupełnia smak deseru - pozdrawiam :-)
Mniam :-)
Usuń