Pudding chlebowy, czyli nasz śniadaniowy klasyk
Pudding chlebowy kojarzy mi się jednoznacznie z Anglią, z Delią Smith i uczuciem pełnego ukojenia zmysłów. Prosty przepis, który daje prawie nieskończone możliwości modyfikacji i w doborze składników i w sposobie podania. Nasze puddingi robiliśmy już ze zwykłych bułek, białego chleba czy chałki, z dżemami i świeżymi owocami. Serwowaliśmy je na ciepło i na zimno, z jogurtem naturalnym, sosem waniliowym czy z lodami. W każdej wersji podbijały nasze serca i jak dotąd nie schodzą z listy bestsellerów, szczególnie na niedzielne śniadanie.
POTRZEBUJESZ:
3-4 czerstwe bułki (min z dnia poprzedniego) lub podobną ilość białego chleba czy chałki (może być w sumie jakikolwiek biały chleb)
200g dżemu - w naszej ostatniej wariacji były czarne porzeczki z jabłkiem
3 łyżki i 1 łyżeczka cukru trzcinowego demerara
łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
6 jajek
ok. 500 ml mleka - im tłustsze tym lepszy efekt
opcjonalnie masło do smarowania kromek pieczywa
JAK ZROBIĆ:
- nagrzej piekarnik do 175 stopni C - ale uwaga, nie rób tego, jeżeli używasz naczyń glinianych
- pokrój pieczywo na kromki (szczególnie gdy zdecydujesz się na dodatek masła) lub w kostkę
- jeżeli zdecydujesz się na użycie masła, posmaruj każdą kromkę masłem, a następnie dżemem; jeżeli nie używasz masła, to pokrojone w kostkę pieczywo wymieszaj po prostu z dżemem
- ułóż pieczywo z naczyniu do zapiekania
- w oddzielnym naczyniu wymieszaj jajka z mlekiem i 3 łyżkami cukru
- zalej pieczywo masą jajeczno-mleczną - generalnie powinna przykryć prawie całkowicie pieczywo; jeżeli okaże się, że jest jej mało, polej całość jeszcze odrobiną samego mleka
- posyp wierzch dodatkową łyżeczką cukru
- piecz całość 30-45 min, aż wierzch będzie rumiany, a patyczek, którym sprawdzisz wnętrze, suchy po wyciągnięciu
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!