poniedziałek, 12 maja 2014

Pudding chlebowy, czyli nasz śniadaniowy klasyk

Pudding chlebowy kojarzy mi się jednoznacznie z Anglią, z Delią Smith i uczuciem pełnego ukojenia zmysłów. Prosty przepis, który daje prawie nieskończone możliwości modyfikacji i w doborze składników i w sposobie podania. Nasze puddingi robiliśmy już ze zwykłych bułek, białego chleba czy chałki, z dżemami i świeżymi owocami. Serwowaliśmy je na ciepło i na zimno, z jogurtem naturalnym, sosem waniliowym czy z lodami. W każdej wersji podbijały nasze serca i jak dotąd nie schodzą z listy bestsellerów, szczególnie na niedzielne śniadanie.



POTRZEBUJESZ:
3-4 czerstwe bułki (min z dnia poprzedniego) lub podobną ilość białego chleba czy chałki (może być w sumie jakikolwiek biały chleb)
200g dżemu - w naszej ostatniej wariacji były czarne porzeczki z jabłkiem
3 łyżki i 1 łyżeczka cukru trzcinowego demerara
łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
6 jajek
ok. 500 ml mleka - im tłustsze tym lepszy efekt
opcjonalnie masło do smarowania kromek pieczywa

JAK ZROBIĆ:
  1. nagrzej piekarnik do 175 stopni C - ale uwaga, nie rób tego, jeżeli używasz naczyń glinianych
  2. pokrój pieczywo na kromki (szczególnie gdy zdecydujesz się na dodatek masła) lub w kostkę
  3. jeżeli zdecydujesz się na użycie masła, posmaruj każdą kromkę masłem, a następnie dżemem; jeżeli nie używasz masła, to pokrojone w kostkę pieczywo wymieszaj po prostu z dżemem
  4. ułóż pieczywo z naczyniu do zapiekania
  5. w oddzielnym naczyniu wymieszaj jajka z mlekiem i 3 łyżkami cukru
  6. zalej pieczywo masą jajeczno-mleczną - generalnie powinna przykryć prawie całkowicie pieczywo; jeżeli okaże się, że jest jej mało, polej całość jeszcze odrobiną samego mleka
  7. posyp wierzch dodatkową łyżeczką cukru
  8. piecz całość 30-45 min, aż wierzch będzie rumiany, a patyczek, którym sprawdzisz wnętrze, suchy po wyciągnięciu
UWAGA: im ciemniejszy dżem, tym szybciej możesz mieć wrażenie, że wierch się przypala - gdyby tak się jednak zaczynało dziać, przykryj naczynie folią aluminiową i piecz dalej, aż masa całkowicie zastygnie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...