Ogórki z chilli i czosnkiem
Moje ogórki rosną sobie całkiem nieźle, ale mimo to mam wrażenie, że nie wystarczy ich na wszystkie przetwory... Tym bardziej, że w spiżarni zostały 2-3 słoiki z zeszłego roku. Dlatego kupiłam ekstra 10 kg. Tak nie za dużo, żeby się nie 'zaogórkować' i nie za mało, żeby starczyło na konserwowe i te z chili.
Oczywiście okazało się, że niby 10 kg to nie za dużo, ale jednak całą sobotę zajęły... Te z chili i czosnkiem kończyłam jeszcze w niedzielę. Choć w ich przypadku to standard - pracę trzeba zawsze rozłożyć na dwa dni. Znacie je?
OGÓRKI Z CHILI I CZOSNKIEM
POTRZEBUJESZ:
2,5 kg ogórków
3 łyżki soli do przetworów
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 średnia główka czosnku
1,5 szklanki octu
8 łyżek oleju
3 szklanki cukru
JAK ZROBIĆ:
- umyj ogórki, pokrój na połówki lub ćwiartki, zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 6h
- odlej wodę, dodaj chili, pieprz i czosnek wyduszony przez praskę, całość wymieszaj
- z octu, oleju i cukru przygotuj zalewę - gorącą zalej ogórki, wymieszaj i odstaw na 12h
- po tym czasie przełóż ogórki do wyparzonych słoików, zalej zalewą, tak aby przykryła ogórki i zakręć dokładnie słoiki
- pasteryzuj w temperaturze 70 stopni C przez 20 minut
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!