Ogórki z chilli i czosnkiem

Moje ogórki rosną sobie całkiem nieźle, ale mimo to mam wrażenie, że nie wystarczy ich na wszystkie przetwory... Tym  bardziej, że w spiżarni zostały 2-3 słoiki z zeszłego roku. Dlatego kupiłam ekstra 10 kg. Tak nie za dużo, żeby się nie 'zaogórkować' i nie za mało, żeby starczyło na konserwowe i te z chili.

Oczywiście okazało się, że niby 10 kg to nie za dużo, ale jednak całą sobotę zajęły... Te z chili i czosnkiem kończyłam jeszcze w niedzielę. Choć w ich przypadku to standard - pracę trzeba zawsze rozłożyć na dwa dni. Znacie je?


 

OGÓRKI Z CHILI I CZOSNKIEM

POTRZEBUJESZ:⁠
2,5 kg ogórków⁠
3 łyżki soli do przetworów⁠
1 łyżeczka chili⁠
1 łyżeczka mielonego pieprzu⁠
1 średnia główka czosnku⁠
1,5 szklanki octu⁠
8 łyżek oleju⁠
3 szklanki cukru⁠

JAK ZROBIĆ:⁠

  1. umyj ogórki, pokrój na połówki lub ćwiartki, zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 6h⁠
  2. odlej wodę, dodaj chili, pieprz i czosnek wyduszony przez praskę, całość wymieszaj⁠
  3. z octu, oleju i cukru przygotuj zalewę - gorącą zalej ogórki, wymieszaj i odstaw na 12h⁠
  4. po tym czasie przełóż ogórki do wyparzonych słoików, zalej zalewą, tak aby przykryła ogórki i zakręć dokładnie słoiki⁠
  5. pasteryzuj w temperaturze 70 stopni C przez 20 minut⁠

Komentarze

Popularne posty