Biscotti pomarańczowo-migdałowe
W Coffeeheaven przy kasie stały
wysokie słoje. A w nich pionowo umieszczone biscotti. Zamawiało się do tego
dużą kawę, maczało ciastko w kawie i chrupało między jej łykami...
Ktoś z Was pomyśli, że kolejność wyrazów powinna być inna - zamawiało się kawę, a do tego biscotti. Pewnie tak powinno być, ale ja chodziłam tam dla tych ciastek. To kawa była dodatkiem, bo inaczej nie można ich było ugryźć 😆
BISCOTTI POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWE
wg przepisy Anny Olson
POTRZEBUJESZ:
1,5 szklanki całych migdałów, mogą być ze skórką
5 jajek
1 żółtko
2,5 szklanki cukru
1 łyżeczkę esencji waniliowej
3,5 szklanki mąki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej
0,5 łyżeczki cynamonu
szczyptę soli
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami wody
JAK ZROBIĆ:
- nagrzej piekarnik do 175 stopni C, migdały wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko upraż - 7-10 min, trzeba być czujnym, żeby ich nie spalić! Potem odstaw migdały do ostudzenia.
- w dużej misce wymieszaj całe 5 jajek z ekstra żółtkiem, cukrem i wanilią, tak długo, aż cukier się rozpuści
- w drugiej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową,
cynamon i sól i powoli zacznij dodawać je do masy jajecznej; na końcu
dodaj przestudzone migdały
podziel ciasto na 2 części i przenieś jedną cześć po drugiej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia starając się uformować wałek - UWAGA: na początku warto zrobić mały test, bo może okazać się, że masa jest zbyt leista... Zależy to od wielkości jajek i czasami trzeba dodać nieco więcej mąki. - powierzchnię
bochenków posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika
na 12-13 min. Po tym czasie odwróć blachę o 180 stopni i piecz kolejne
12-13 min.
wyciągnij ciasto i odstaw do ostudzenia na 15 min. jednocześnie obniżając temperaturę piekarnika do 160 stopni C - pokrój jeszcze ciepłe ciasto na 1,5 cm plastry i ułóż je z powrotem na blasze; wstaw do piekarnika na kolejne 20 min, aż brzegi ciastek zbrązowieją
- zostaw do wystudzenia (wtedy biscotti stwardnieją) i przechowuj w puszcze lub słoju nawet przez miesiąc
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!