Placek grzybowy z serem pleśniowym

W moim życiu na #dietabezdiety najbardziej brakuje mi tart... To było nasze ulubione danie obiadowo-kolacyjne. W miarę szybkie, idealne na 'wyczyszczenie' lodówki, wystarczyło dodać sałatę i był super posiłek. Teraz jedynie od czasu do czasu pozwalam sobie na takie szaleństwo i to starając się zamieniać wszystko co się da na mniej kaloryczne odpowiedniki... Dlatego placek z oryginalnego przepisu będzie wyglądał nieco inaczej, ale celowo pokazuję ten 'dietetyczny', żebyście zobaczyli, że tak też można.



PLACEK GRZYBOWY Z SEREM PLEŚNIOWYM
wg 'Cztery pory roku' Wyd. Reader's Digest

POTRZEBUJESZ:
ciasto:
200g mąki pszennej - u mnie pół na pół mąka biała i razowa, obie orkiszowe
szczyptę soli
125g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki - u mnie masło pół na pół z jogurtem greckim
60ml kwaśnej śmietany - w całości zamieniłam na jogurt grecki
2 łyżeczki soku z cytryny
60ml zimnej wody - u mnie praktycznie bez, sam jogurt wystarczył do zagniecenia ciasta

farsz:
500g świeżych grzybów leśnych - dowolny miks lub jeden tylko gatunek - u mnie były maślaki i dzikie pieczarki
łyżka oliwy
mała cebula
ząbek czosnku - opcjonalnie
0,5 łyżeczki świeżego rozmarynu, posiekanego*
0,5 łyżeczki świeżego tymianku posiekanego*
150g sera pleśniowego - u mnie garść parmezanu
sól i pieprz

JAK ZROBIĆ:
  1. przygotuj ciasto - mąkę wymieszaj z solą, posiekaj w niej masło, dodaj śmietanę, sok z cytryny i dolewając stopniowo wodę szybko zagnieć całość
  2. włóż ciasto do lodówki na minimum 30 min
  3. oczyść wszystkie grzyby i pokrój je na cienkie plastry
  4. posiekaj drobno cebulę i czosnek, ale nie mieszaj ich razem
  5. na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, posól odrobinę i smaż na małym ogniu do jej zeszklenia, dodaj czosnek, a po chwili zioła - zmaż całość jeszcze przez 2-3 minuty uważając, żeby nie przypalić czosnku
  6. dodaj grzyby i smaż dalej, aż będą miękkie, a powstały sok całkowicie odparuje, dopraw solą i pieprzem i odstaw do ostudzenia
  7. kiedy grzyby przestygną, rozkrusz do nich ser pleśniowy, wymieszaj całość i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku
  8. nagrzej piekarnik na 200 stopni C
  9. wyciągnij ciasto z lodówki, wyłóż na papier do pieczenia, posyp mąką i delikatnie rozwałkuj na krążek o średnicy ok. 30 cm
  10. na środku wyłóż farsz i rozprowadź go po cieście zostawiając około 4 cm wolne od brzegu, zagnij brzeg ciasta do środka przykrywając farsz
  11. wstaw placek do nagrzanego piekarnika na około 30-40 minut, aż ciasto się zrumieni
  12. po upieczeniu delikatnie wyciągnij na deskę, odstaw na 5 minut do przestygnięcia, a następnie pokrój na porcje
*jeżeli nie masz świeżych ziół, użyj suszonych - około 0,25 łyżeczki

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!

Popularne posty