Placek grzybowy z serem pleśniowym
W moim życiu na #dietabezdiety najbardziej brakuje mi tart... To było nasze ulubione danie obiadowo-kolacyjne. W miarę szybkie, idealne na 'wyczyszczenie' lodówki, wystarczyło dodać sałatę i był super posiłek. Teraz jedynie od czasu do czasu pozwalam sobie na takie szaleństwo i to starając się zamieniać wszystko co się da na mniej kaloryczne odpowiedniki... Dlatego placek z oryginalnego przepisu będzie wyglądał nieco inaczej, ale celowo pokazuję ten 'dietetyczny', żebyście zobaczyli, że tak też można.
PLACEK GRZYBOWY Z SEREM PLEŚNIOWYM
wg 'Cztery pory roku' Wyd. Reader's Digest
POTRZEBUJESZ:
ciasto:
200g mąki pszennej - u mnie pół na pół mąka biała i razowa, obie orkiszowe
szczyptę soli
125g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki - u mnie masło pół na pół z jogurtem greckim
60ml kwaśnej śmietany - w całości zamieniłam na jogurt grecki
2 łyżeczki soku z cytryny
60ml zimnej wody - u mnie praktycznie bez, sam jogurt wystarczył do zagniecenia ciasta
farsz:
500g świeżych grzybów leśnych - dowolny miks lub jeden tylko gatunek - u mnie były maślaki i dzikie pieczarki
łyżka oliwy
mała cebula
ząbek czosnku - opcjonalnie
0,5 łyżeczki świeżego rozmarynu, posiekanego*
0,5 łyżeczki świeżego tymianku posiekanego*
150g sera pleśniowego - u mnie garść parmezanu
sól i pieprz
JAK ZROBIĆ:
- przygotuj ciasto - mąkę wymieszaj z solą, posiekaj w niej masło, dodaj śmietanę, sok z cytryny i dolewając stopniowo wodę szybko zagnieć całość
- włóż ciasto do lodówki na minimum 30 min
- oczyść wszystkie grzyby i pokrój je na cienkie plastry
- posiekaj drobno cebulę i czosnek, ale nie mieszaj ich razem
- na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, posól odrobinę i smaż na małym ogniu do jej zeszklenia, dodaj czosnek, a po chwili zioła - zmaż całość jeszcze przez 2-3 minuty uważając, żeby nie przypalić czosnku
- dodaj grzyby i smaż dalej, aż będą miękkie, a powstały sok całkowicie odparuje, dopraw solą i pieprzem i odstaw do ostudzenia
- kiedy grzyby przestygną, rozkrusz do nich ser pleśniowy, wymieszaj całość i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku
- nagrzej piekarnik na 200 stopni C
- wyciągnij ciasto z lodówki, wyłóż na papier do pieczenia, posyp mąką i delikatnie rozwałkuj na krążek o średnicy ok. 30 cm
- na środku wyłóż farsz i rozprowadź go po cieście zostawiając około 4 cm wolne od brzegu, zagnij brzeg ciasta do środka przykrywając farsz
- wstaw placek do nagrzanego piekarnika na około 30-40 minut, aż ciasto się zrumieni
- po upieczeniu delikatnie wyciągnij na deskę, odstaw na 5 minut do przestygnięcia, a następnie pokrój na porcje
Super! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba :-)
Usuń