Focaccia, czyli szybki i pyszny chleb na Twoim stole
Przy okazji ostatniej wizyty w Warszawie,
zabrałam Zosię do miejsca, gdzie jadałam jej ulubiony obecnie chlebek.
Chodziło się tam na biznesowe lunche, na wino z przyjaciółmi, na randki,
na plotki, żeby zobaczyć, co w 'świecie' słychać i żeby być widzianym ;-) Trzy kobiety, jedna mała, jedna porcja antipasti z focaccią i jeden
zacny komentarz: 'Mamo, Twój chlebek jest o niebo lepszy' A moja
przyjaciółka dodała: 'Tak, Zosiu, bo mama zawsze podaje świeży, jeszcze
ciepły, a ten jest odgrzewany'. Nic dodać, nic ująć. Jedynie mogę
dodać przepis, żebyście mogły zabłysnąć przed bliższymi i dalszymi.
FOCACCIA - dla około 4 osób
POTRZEBUJESZ:
500g mąki, u mnie orkiszowa
1 opakowanie suchych drożdży 7g (tak jest najszybciej i najprościej)
250 ml (szklanka) ciepłej wody, czasami kilka kropli więcej
2 łyżeczki dobrej oliwy
opcjonalnie - świeży rozmaryn, czerwona cebula, pomidorki koktailowe...
JAK ZROBIĆ:
- w dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i wodę, zagnieć ciasto (robotem planetarnym zajmuje to max 5 minut) i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min (powinno co najmniej podwoić swoją objętość)
- wyciągnij blachę z piekarnika, wyłóż ją papierem do pieczenia i posmaruj łyżeczką oliwy
- w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (u mnie zajmuje to ok. 10-13 min, więc zaczynam, kiedy ciasto rośnie już przez ok. 20 min)
- wyrośnięte ciasto przełóż na blachę, wylej drugą łyżeczkę oliwy na własne dłonie i posmaruj nią ciasto jednocześnie formując bochenek lub płaski prostokąt, jeżeli chcesz na nim ułożyć dodatki - trzeba je delikatnie powpychać w ciasto
- wstaw do piekarnika na ok. 30 min, aż ciasto będzie lekko złote
- wyciągnij, odstaw na 5-10 min, a potem pokrój i serwuj jeszcze ciepłe
Super! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Mam nadzieję, że smakowało :-)
UsuńUwielbiam Twojego bloga :) Genialny jest :0
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!!! To bardzo miłe :-)
Usuń