Focaccia, czyli szybki i pyszny chleb na Twoim stole

Przy okazji ostatniej wizyty w Warszawie, zabrałam Zosię do miejsca, gdzie jadałam jej ulubiony obecnie chlebek. Chodziło się tam na biznesowe lunche, na wino z przyjaciółmi, na randki, na plotki, żeby zobaczyć, co w 'świecie' słychać i żeby być widzianym ;-) Trzy kobiety, jedna mała, jedna porcja antipasti z focaccią i jeden zacny komentarz: 'Mamo, Twój chlebek jest o niebo lepszy' A moja przyjaciółka dodała: 'Tak, Zosiu, bo mama zawsze podaje świeży, jeszcze ciepły, a ten jest odgrzewany'. Nic dodać, nic ująć. Jedynie mogę dodać przepis, żebyście mogły zabłysnąć przed bliższymi i dalszymi.






FOCACCIA - dla około 4 osób

POTRZEBUJESZ:
500g mąki, u mnie orkiszowa
1 opakowanie suchych drożdży 7g (tak jest najszybciej i najprościej)
250 ml (szklanka) ciepłej wody, czasami kilka kropli więcej
2 łyżeczki dobrej oliwy
opcjonalnie - świeży rozmaryn, czerwona cebula, pomidorki koktailowe... 


JAK ZROBIĆ:
  1. w dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i wodę, zagnieć ciasto (robotem planetarnym zajmuje to max 5 minut) i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min (powinno co najmniej podwoić swoją objętość)
  2. wyciągnij blachę z piekarnika, wyłóż ją papierem do pieczenia i posmaruj łyżeczką oliwy
  3. w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (u mnie zajmuje to ok. 10-13 min, więc zaczynam, kiedy ciasto rośnie już przez ok. 20 min)
  4. wyrośnięte ciasto przełóż na blachę, wylej drugą łyżeczkę oliwy na własne dłonie i posmaruj nią ciasto jednocześnie formując bochenek lub płaski prostokąt, jeżeli chcesz na nim ułożyć dodatki - trzeba je delikatnie powpychać w ciasto
  5. wstaw do piekarnika na ok. 30 min, aż ciasto będzie lekko złote
  6. wyciągnij, odstaw na 5-10 min, a potem pokrój i serwuj jeszcze ciepłe

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!

Popularne posty