Zupa dyniowa z klopsikami
Ostatnio najwięcej mnie na Instagramie. Bardzo go polubiłam i nie wiem dlaczego pisze mi się tam znacznie szybciej niż na blogu. A przecież to jest takie irracjonalne. Napisanie przepisu wszędzie trwa tyle samo! Kto zagląda do mnie na IG już czytał o tej zupie. Pogoda jednak taka zimowa się zrobiła, że zapraszam na nią i Was, czytelników bloga.
POTRZEBUJESZ:
niewielkiej dyni jednej lub dwie, mogą być różne gatunki - u mnie była hokkaido i piżmowa
1 średniej cebuli i łyżkę oliwy
dużej garści suszonej włoszczyzny - to w wersji ekspresowej, w wersji dłuższej może być marchewka, pietruszka, seler i kawałek pora pokrojone w kostkę
3-4 ziemniaki
sok z połówki cytryny
sól, pieprz, po dużej szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, sproszkowanego imbiru i chilli
woda
ok. 0,5kg mielonej cielęciny lub wołowiny
1 jajko
bułka tarta lub mąka owsiana
JAK ZROBIĆ:
1. obierz cebulę i pokrój w kostkę, w dość dużym garnku, do którego masz pokrywkę, rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę
2. dynię obierz ze skóry, wydrąż nasiona i pokrój miąższ na średniej wielkości kostkę
3. do garnka dorzuć dynię, włoszczyznę i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
4. zalej wszystko wodą - ok. 3 centymetry ponad poziom warzyw i doprowadź do wrzenia, dodaj przyprawy i gotuj do 1h, aż dynia i reszta warzyw będą super miękkie
5. zdejmij z gazu, zblenduj na gładką masę dolewając ewentualnie ciepłej wody
6. dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku
7. w międzyczasie przygotuj maleńkie klopsiki z mięsa - do miski wrzuć mięso, jajko, sól, pieprz i odrobinę bułki lub mąki owsianej, wymieszaj wszystko na gładką, zwartą masę i uformuj małe kuleczki
8. jeszcze raz doprowadź zupę do wrzenia - uwaga: może pryskać - a następnie wrzuć do niej pojedynczo klopsiki, delikatnie zamieszaj, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez 15 minut na wolnym ogniu
9. podawaj z posiekaną zieloną pietruszką lub prażonymi pestkami dyni
ZUPA DYNIOWA Z KLOPSIKAMI
POTRZEBUJESZ:
niewielkiej dyni jednej lub dwie, mogą być różne gatunki - u mnie była hokkaido i piżmowa
1 średniej cebuli i łyżkę oliwy
dużej garści suszonej włoszczyzny - to w wersji ekspresowej, w wersji dłuższej może być marchewka, pietruszka, seler i kawałek pora pokrojone w kostkę
3-4 ziemniaki
sok z połówki cytryny
sól, pieprz, po dużej szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, sproszkowanego imbiru i chilli
woda
ok. 0,5kg mielonej cielęciny lub wołowiny
1 jajko
bułka tarta lub mąka owsiana
JAK ZROBIĆ:
1. obierz cebulę i pokrój w kostkę, w dość dużym garnku, do którego masz pokrywkę, rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę
2. dynię obierz ze skóry, wydrąż nasiona i pokrój miąższ na średniej wielkości kostkę
3. do garnka dorzuć dynię, włoszczyznę i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
4. zalej wszystko wodą - ok. 3 centymetry ponad poziom warzyw i doprowadź do wrzenia, dodaj przyprawy i gotuj do 1h, aż dynia i reszta warzyw będą super miękkie
5. zdejmij z gazu, zblenduj na gładką masę dolewając ewentualnie ciepłej wody
6. dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku
7. w międzyczasie przygotuj maleńkie klopsiki z mięsa - do miski wrzuć mięso, jajko, sól, pieprz i odrobinę bułki lub mąki owsianej, wymieszaj wszystko na gładką, zwartą masę i uformuj małe kuleczki
8. jeszcze raz doprowadź zupę do wrzenia - uwaga: może pryskać - a następnie wrzuć do niej pojedynczo klopsiki, delikatnie zamieszaj, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez 15 minut na wolnym ogniu
9. podawaj z posiekaną zieloną pietruszką lub prażonymi pestkami dyni
mniam! wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję :-))))))
Usuńno i gdzie Cię znaleźć na Instagramie???
OdpowiedzUsuńRozwijasz trzy kreski po prawej i jest na dole (gdybyś nie znalazła to szukaj 'magdawiniszewska'. Masz rację, to jest słabość tego szablonu i też miałam wątpliwości, ale reszta wygląda fajnie... Trzeba pomyśleć o zmianie...
Usuń