Mega sałata z pokrzywy, rukoli i pieczonych buraków

Przeczytałam ostatnio, że jako astrologiczny Byk będę cierpieć bez kawałka własnej działki, bez możliwości ubrudzenia rąk ziemią czy pielęgnowania roślin. Wszystko się zgadza. Od kiedy mieszkamy na wsi, każdej wiosny ogarnia mnie przeogromna radość. I czasami tak szybko jak ona przychodzi, tak szybko zamienia się w frustrację.



Kocham ziemię, ale mam wrażenie, że ona chyba nie do końca odwzajemnia moje uczucia. Albo za mokro, albo za sucho. Szalejące chwasty zawłaszczają najmniejszy kawałek przekopanej ziemi i tłamszą rośliny, które sama sadzę. Jak na dłoni widać, czy mam właśnie więcej wolnego czasu czy ledwo wiążę koniec z końcem. I mimo że w każde wolne popołudnie staram się pielić kawałek po kawałku, to jednak czasami muszę prosić o pomoc. Na przykład moją sąsiadkę, której działka jest dla mnie istnym podręcznikiem, kiedy co siać czy zbierać.


Tej zimy moje podejście do ogrodu trochę się jednak zmieniło. Po pierwsze, tam gdzie mogę postanowiłam przed sadzeniem wyścielić agrowłókninę. Po drugie zaprzyjaźniam się z chwastami, a przede wszystkim z pokrzywą. Moja kuzynka od wielu lat codziennie zrywa kilka gałązek i parzy herbatę. Coraz więcej pisze się o prozdrowotnych właściwościach pokrzywy (zawiera m.in. magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód, witaminy A, K, B2 i C) czy użyciu jej jako nawóz. Kiedy więc pojawiły się pierwsze kępki młodej pokrzywy, postanowiłam ją wręcz chronić. Jedliśmy już wspaniały zieloną zupę krem z pokrzywy (w smaku nieco przypominała szczawiówkę), mega sałatę z dodatkiem rukoli i pieczonego buraka. A kiedy listki znowu odrosną robię gnojówkę.



Pozostałe chwasty jeszcze czekają w kolejce, ale już niedługo. Odpowiednia literatura o 'smacznych chwastach' już jedzie do mnie.


MEGA SAŁATA Z POKRZYWY, RUKOLI I PIECZONYCH BURAKÓW

POTRZEBUJESZ:
liście młodej pokrzywy razem z gałązkami
liście rukoli
kilka buraków - im mniejsze tym lepsze
oliwa
ocet balsamiczny
1 łyżka cukru trzcinowego
wrząca woda

gumowe rękawiczki do zbierania pokrzywy

JAK ZROBIĆ:
  1. rozgrzej piekarnik do 175 stopni C
  2. buraki obierz ze skóry, pokrój na kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego, polej łyżką oliwy i następną octu balsamicznego plus posyp łyżką cukru trzcinowego, wymieszaj, przykryj folią i staw do nagrzanego piekarnika na minimum 1 godzinę, aż buraki będą miękkie - pod sam koniec odkryj naczynie na kilka minut i pozwól burakom wchłonąć cały sok powstały przy pieczeniu
  3. w międzyczasie załóż gumowe rękawice i sparz pokrzywę - dzięki temu zabiegowi nie będzie już parzyć
  4. wypłucz liście rukoli, przełóż do suszarki lub na ręcznik razem z pokrzywą i maksymalnie osusz, przełóż do miski jednocześnie rwąc liście na mniejsze kawałki
  5. dołóż lekko przestudzone buraki, skrop oliwą, octem balsamicznym i wymieszaj, jeżeli potrzebujesz dołóż sól czy pieprz lub więcej octu


Komentarze

Popularne posty