Bagietki... na podkręcenie kolacji

‘Co dzisiaj na kolację?’ Kiedy brakuje mi pomysłu, wyciągam jakąś wędlinę, ser, otwieram nasze słoiki z ajwarem, ogórkami, papryką czy pasztetem z cukinii. I dokładam świeże, jeszcze ciepłe pieczywo – bagietkę, focaccię czy jakieś bułeczki. Dzięki temu posiłek nabiera wyrazu i elegancji – z ‘przeglądu lodówki’ zmienia się w wizytę w tapas barze albo włoskiej tawernie.


 

BAGIETKI piekę z przepisu @whiteplate na bułkę wrocławską

(Eliza Mórawska "O CHLEBIE")

POTRZEBUJESZ:

15g s drożdży

600g mąki pszennej

160 ml mleka, u mnie najczęściej sojowe

200-220 ml wody

½ łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

2 łyżki oleju o neutralnym zapachu, czasami oliwy, a czasami masła

JAK ZROBIĆ:

1.       drożdże pokrusz, zasyp cukrem i odstaw na chwilę, aż będą płynne – robię to już w misie miksera lub użyj do tego miłej miseczki

2.       gdy używasz miksera, dodaj do misy mąkę, sól, podgrzane mleko z wodą – ciepłe, ale nie gorące – plus sól i olej i zacznij wyrabiać ciasto. Jeżeli będziesz to robić ręcznie, weź dużą miskę, wsyp do niej mąkę, sól, dodaj drożdże, olej i stopniowo dodając mleko z wodą zacznij wyrabiać ciasto – w mikserze będzie to trwało ok. 7 minut, ręcznie ok. 2x dłużej; ciasto będzie stosunkowo miękkie i niezbyt kleiste

3.       przykryj ciasto folią i odstaw na minimum 1h do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość

4.       posyp blat mąką, wyciągnij na nią ciasto, podziel je na trzy części i uformuj długie bagietki. Przełóż na blachę z zachowaniem odstępów lub użyj specjalnej formy; pozostaw na kolejne 30 min – 1h do wyrośnięcia

5.       nagrzej piekarnik do 200 stopni C, wstaw bagietki do piekarnika, użyj spryskiwacza i obficie spryskaj jego wnętrze wodą, piecz przez 30 minut, grzałka góra-dół, aż bułki będą rumiane

6.       przed wyjęciem bułek jeszcze raz spryskaj je delikatnie wodą, pozostaw w wyłączonym piekarniku jeszcze na minutę, a następnie ostudź na kratce – u nas trwa to zazwyczaj bardzo krótko, tylko do momentu gdy jesteśmy w stanie wziąć bagietkę do ręki

Komentarze

Popularne posty