Biscotti pomarańczowo-migdałowe



W Coffeeheaven przy kasie stały wysokie słoje. A w nich pionowo umieszczone biscotti. Zamawiało się do tego dużą kawę, maczało ciastko w kawie i chrupało między jej łykami...

Ktoś z Was pomyśli, że kolejność wyrazów powinna być inna - zamawiało się kawę, a do tego biscotti. Pewnie tak powinno być, ale ja chodziłam tam dla tych ciastek. To kawa była dodatkiem, bo inaczej nie można ich było ugryźć 😆

BISCOTTI POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWE
wg przepisy Anny Olson

POTRZEBUJESZ:⁠
1,5 szklanki całych migdałów, mogą być ze skórką⁠
5 jajek⁠
1 żółtko⁠
2,5 szklanki cukru⁠
1 łyżeczkę esencji waniliowej⁠
3,5 szklanki mąki⁠
1 łyżeczkę proszku do pieczenia⁠
1 łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej⁠
0,5 łyżeczki cynamonu⁠
szczyptę soli⁠
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami wody⁠

JAK ZROBIĆ:⁠

  1. nagrzej piekarnik do 175 stopni C, migdały wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko upraż - 7-10 min, trzeba być czujnym, żeby ich nie spalić! Potem odstaw migdały do ostudzenia⁠.⁠
  2. w dużej misce wymieszaj całe 5 jajek z ekstra żółtkiem, cukrem i wanilią, tak długo, aż cukier się rozpuści
  3. w drugiej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową, cynamon i sól i powoli zacznij dodawać je do masy jajecznej; na końcu dodaj przestudzone migdały⁠
    podziel ciasto na 2 części i przenieś jedną cześć po drugiej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia starając się uformować wałek - UWAGA: na początku warto zrobić mały test, bo może okazać się, że masa jest zbyt leista... Zależy to od wielkości jajek i czasami trzeba dodać nieco więcej mąki.⁠
  4. powierzchnię bochenków posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 12-13 min. Po tym czasie odwróć blachę o 180 stopni i piecz kolejne 12-13 min.⁠
    wyciągnij ciasto i odstaw do ostudzenia na 15 min. jednocześnie obniżając temperaturę piekarnika do 160 stopni C⁠
  5. pokrój jeszcze ciepłe ciasto na 1,5 cm plastry i ułóż je z powrotem na blasze; wstaw do piekarnika na kolejne 20 min, aż brzegi ciastek zbrązowieją⁠
  6. zostaw do wystudzenia (wtedy biscotti stwardnieją) i przechowuj w puszcze lub słoju nawet przez miesiąc

Komentarze

Popularne posty