Rustykalna tarta z owocami (Galette)

Czasami jest tak, że jeden mały dodatek całkowicie zmienia całość! Uwielbiam tarty, ale takie rustykalne już mniej. Jeszcze niedawno sok z tych owoców rozlałby się po całym piekarniku... A tu proszę! Dzięki podpowiedzi od MartaGotuje.pl pod owoce poszły płatki owsiane i nic się nie rozlało, a ciasto pozostało cudownie kruche.



Galette z owocami wg MartaGotuje.pl

POTRZEBUJESZ:
190g mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżki cukru pudru lub zwykłego
100g zimnego masła
1 duże jajko
2 płaskie łyżki płatków owsianych
ok. 350g owoców - u mnie wszystko, co było w ogrodzie (porzeczki, maliny, agrest, jeżyny i borówki amerykańskie)

JAK ZROBIĆ:
  1. wymieszaj mąkę z cukrem i posiekaj z masłem, dodaj jajko i jak najszybciej zagnieć ciasto
  2. owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut
  3. w międzyczasie przygotuj owoce - umyj i trochę osusz
  4. nagrzej też piekarnik do 190 stopni C
  5. wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj do ok. 0,5cm grubości - zazwyczaj robię to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia
  6. środek posyp płatkami owsianymi i wyłóż na nie owoce
  7. zagnij brzegi ciasta do środka i wstaw całość do piekarnika na ok. 25-30 minut (termoobieg)
  8. podawaj na ciepło na przykład z lodami waniliowymi

Komentarze

  1. Świetny przepis, jak widać płatki owsiane zdziałały cuda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie :-) I wcale ich nie czuć przy jedzeniu :-)

      Usuń
  2. Muszę koniecznie wypróbować patent z tymi płatkami owsianymi na owoce!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie małe, a taka duża różnica - naprawdę polecam :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!

Popularne posty