Cytrynowe ciasto z cukinii


W zeszłym roku zachwycałam się czekoladowym ciastem z cukinią, a w tym roku koleżanka podesłała mi przepis na cytrynowe. I stało się – klasyczne ‘masz babo placek’. Nie umiem zdecydować, które lepsze… Już nie pamiętam, co działo się z czekoladowym, ale to cytrynowe z dnia na dzień staje się lepsze. Wilgotniejsze, cięższe… Idzie w stronę brownie tyle, że cytrynowego. Jest mega! Jeżeli zamierzacie obdzielić nim rodzinę lub przyjaciół, to od razu róbcie z podwójnej porcji.




CYTRYNOWE CIASTO Z CUKINII


POTRZEBUJESZ:
1,75 szklanki mąki
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,75 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru (u mnie demerara)
1 łyżka startej skórki z cytryny (cytryny wyszorowane i wyparzone – 2-3 sztuki)
0,33 szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
0,25 szklanki śmietanki kokosowej – to ta tłusta warstwa na górze przy otwieraniu puszki mleka kokosowego; możesz ją również uzyskać miksując 2 łyżki musu kokosowego z 0,25 szklanki wody (taki mus dostaniesz np. w Rossmann’ie lub w sklepach z ekologiczną żywnością)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
2,5 łyżki stołowej soku z cytryny (z 1-2 cytryn)
1 szklanka startej na mniejszych oczkach cukinii



JAK ZROBIĆ:
1.   w dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka, sól, proszek do pieczenia, soda)
2.   w drugiej misce wymieszaj cukier ze skórką cytrynową, dodaj olej, śmietankę kokosową, ekstrakt z wanilii, jajka, sok z cytryny – wymieszaj i następnie dodaj do tej masy startą cukinię i znowu wszystko razem wymieszaj
3.   do mokrej masy dodawaj stopniowo suche składniki i całość porządnie połącz
4.   przełóż ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (może być keksówka lub tortownica) i wstaw do piekarnika – 175 stopni C, termoobieg, ok. 45 minut, aż patyczek, który włożysz do środka, będzie całkowicie czysty
5.   po wystudzeniu możesz opcjonalnie polać całość cytrynowym lukrem – u mnie go nie ma w ramach ograniczania ilości kalorii ;-)

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze!

Popularne posty